121 души, болни от сифилис, са регистрирани от началото на годината,

...
121 души, болни от сифилис, са регистрирани от началото на годината,
Коментари Харесай

Всеки ден един човек е диагностициран със сифилис в България

121 души, болни от сифилис, са регистрирани от началото на годината, сочат данните на Националния център по публично здраве и разбори. Това на процедура значи, че съвсем всеки ден у нас се дианостицира един човек със сифилис. Случаите зачестяват, като даже към този момент има и бебе, притежател на заболяването. В Монтана случаите на сифилис са шест от началото на годината - трима мъже и три жени.
Прочетете още

Почти всеки ден у нас има диагностициран със сифилис пациент. „ Има една догадка, съгласно която сифилиса протича на епидемии, т.е. пет години зараза, 15 години ярък интервал и по-късно отново по този начин “, обясни специалистът по кожни и венерически болести д-р Пламен Узунов.

От началото на годната в Монтана са диагностицирани шест души със сифилис. Трима мъже и три дами. „ В диапазона сред 19 и 59 години са записаните случаи за тази година. За предходната са сред 18 и 68-годишна възраст. Като най- доста регистрирани случаи, към 70% и за двете години, са във възрастовата група сред 19 и 35 години “, добавя Елена Тодорова от РЗИ-Монтана.

Една част от диагностицираните със сифилис в Монтана ги лекува лекар Узунов. Той поучава и при най-малкото подозрение да се потърси незабавно доктор. „ Ако един човек види някакви ранички по половите органи без значение мъж или жена, в случай че напипва увеличени лимфни възли, би трябвало незабавно да отиде на при кожен лекар, тъй като колкото по-рано стартира лекуването, толкоз по- добре “, споделя доктор Узунов. 

В Монтана, и новородено е диагностицирано със сифилис. „ Когато се роди бебе от майка, която притежател на заболяването, наложително се прави 10-дневен курс на лекуване с " Пеницилин ". След това се изчакват шест месеца и още веднъж се изследва. Ако се е изчистило и към този момент е негативно, това е било вследствие на антитела на майката. Ако обаче е позитивно е наследствено и си се лекува по разпоредбите на наследствения сифилис “, обяснява специалистът по кожни и венерически заболявания.

Според него болестта е изцяло лечимо, стига пациентите да потърсят здравна помощ в точния момент. А един от методите да се предпазите по полово излъчени заболявания, са презервативите. 

„ Тук опираме до въпроса за безопасния секс. Напълно безвреден секс няма, само че една огромна рекомендация е, когато се получи по този начин да има подозрителен сексуален контакт, да се употребяват презервативи ", поучава лекарят. 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР